lunes, 21 de octubre de 2019

torre de la carrova


                       









El lloc de l’Alcharrova, topònim d’origen àrab, apareix per primera vegada en un document de donació del Castell d’Amposta a l’Ordre de Sant Joan de l’Hospital de l’any 1149.

La torre Carrova formava part de la xarxa de torres de defensa construïdes al llarg de l’eix fluvial de l’Ebre. Es creu que va ser construïda ver el 1280, en el lloc on hi havia una antiga torre de vigilància musulmana. El primer document on apareix citada per primera vegada fa referència a la compra de la fortificació, per part d’Arnau de Pont a Bernat i Guillem de Fenollar l’any 1313.


Posteriorment, va passar a mans del monestir de Benifassà i fou habitada per monjos el 1443. La torre va ser de la comunitat religiosa fins el segle XIX, quan després de la desamortització la va comprar el Marqués de Santa Maria. Actualment és propietat de l’Ajuntament d’Amposta.

És una construcció de planta rectangular, construïda directament sobre la roca, amb 19 metres d’alçada, comptant els merlets.


Consta de tres nivells i terrassa superior. En la dècada dels 90 del segle passat es va restaurar el seu interior, eliminant les comparticions que s'havien realitzat al llarg dels segles.

La planta inferior inicialment no tenia cap obertura, només una en la volta apuntada que la cobreix. Actualment s'accedeix a la torre per una porta rectangular oberta en aquest nivell en la façana est i descentrada cap al nord.


Aquesta porta es va construir més tard ja que fins el 1562 s’accedia a la torre pel primer pis. La porta original, convertida en finestra, és de mig punt adovellada, amb un arc de descàrrega al seu damunt.


En aquest pis principal també dues espitlleres en la façana est, quatre en l'oest i tres en els murs nord i sud.

En la planta superior hi ha una finestra geminada en els costats nord i sud. Les columnes i els capitells, de tipus vegetal, van ser substituïts per rèpliques en la restauració.  Al seu damunt, com en la porta d'entrada, hi ha un arc de descàrrega.


Al damunt d'aquesta planta hi ha la terrassa. En ella trobem matracans en la part central dels murs i en els angles.











No hay comentarios: